Boogbouw

- Deze cursus wordt gegeven door Diederik Pomstra van het Stenen Tijdperk -

In 3 dagen van een ruwe stam een bruikbare handboog maken... dankzij experimenten van Diederik is het nu mogelijk om zonder droogtijd een echte Bushcraft boog te maken die dan -na een weekend hard werken- meteen te gebruiken is. Inclusief een boogpees van darm en twee pijlen.

Na een korte introductie over bogen en pijlen leer je om te zien 'hoe de boog in het hout zit'. Dan volgt een korte uitleg over houtbewerking met mes en bijl waarna je de ruwe vorm van je boog uit een verse iepenstam hakt. 's Avonds drogen we de net in vorm gebrachte ruwe boog boven houtvuur en zetten de boogpees op om te drogen.
De volgende 2 dagen ga je verder met het bewerken en 'tiilleren' van je boog. Dat is een precies werkje en kost de nodige tijd!

Naast de boog maak je 2 pijlen: (hazelaar)takken op de juiste diameter schaven/schuren en recht buigen bij een vuur, de veren voorbereiden, pijlpunten maken van bot of vuursteen en uiteindelijk alles in elkaar zetten tot pijl.

Aan het eind van de cursus leer je een aantal schiettechnieken. Als afsluiting gaan we de zelfgemaakte bogen en pijlen testen en lekker schieten!

Alle werkzaamheden doe je met 'simpel' gereedschap (mes, bijl, touwtje en potlood). Op deze wijze ervaar je hoe het is om een boog echt zelf te maken, zonder bankschroef en tillerbord. Je kunt na deze cursus dus ook zelf op stap om buiten een eenvoudige en goed bruikbare handboog te maken.

Je kunt naar keuze binnen (slaapzolder) of buiten (bos) slapen. Slaapzak en/of tent zelf meenemen. EXTRA zorgt voor koffie/thee, voor de rest is de cursus zelfverzorgend.

 • handboog maken van een ruwe
  iepenstam
 • hout kiezen, waar let je op
 • hoe 'zit de boog in het hout'
 • houtbewerking met mes en bijl
 • drogen
 • tilleren
 • boogpees van darm,  lindebast of rauwe huid twijnen
 • pijlen maken van o.a. hazelaartakken met
  pijlpunten van b.v. bot of vuursteen
 • schiettechnieken

Data: nog onbekend.
Heb je interesse? Stuur ons een email: info@extrasurvival.nl

Duur: extra Lang Weekend (donderdag 20:00u - zondag ± 17:00u)
Aantal deelnemers: Minimaal 6 - Maximaal 10
Voorkennis: niet nodig
Eten:
deze cursus is zelfverzorgend
Locatie:
Binnenlocatie Diever, overnachting op slaapzolder of buiten in eigen tent.
Prijs: €  365,=
(incl. BTW)
Inclusief alle materialen, koffie / thee en camperen op locatie.
Exclusief eten.

 

Aanmelden