Manden & Containers (de 3 wereldtechieken)

Nieuwe cursus van EXTRA vanaf 2018.

Over de hele wereld worden manden en containers gemaakt van de meest uiteenlopende materialen en voor veel verschillende doelen. Ze zijn soms zo klein dat je bijna je vingers er niet in krijgt tijdens het maken, tot hele grote waar je zelf in kunt staan. Ze werden en worden gebruikt om voedsel en materialen in te bewaren, voor transport en zelfs om water in te bewaren!

Tijdens deze cursus serie van 3 weekenden leer je de volgnde 3 technieken die de basis zijn van zo goed als alle manden op de wereld:
- plaiting
- coiling
- twining

Alle 3 zijn oude en traditionele technieken die, afhankelijk van het benodigde materiaal, verspreid over de wereld werden en worden gebruikt. Vaak zijn er kleine culturele verschillen, die veelal te maken hebben met de materialen die in dat gebied aanwezig zijn. Soms worden ze zelfs gecombineerd.

Deze cursus bestaat uit 3 weekenden waarin elk weekend een van de 3 technieken aan bod komt.

Plaiting & Bastcontainers
Tijdens dit weekend maken wij zowel een container- als ook manden van bast.
We beginnen met een bastcontainer. Dat is een vrij eenvoudige manier om bast van bomen zo te vouwen dat een container onstaat en deze dan te naaien met bijv. wortels. De bast wordt bij het uitdrogen hard en zo onstaat een uiterst stevige container. Je kunt bast prachtig versieren door 'etching' en het wegsnijden van de bovenste laag. Het komt allemaal aan bod. Traditioneel werden deze veel gebruikt voor het verzamelen van voedsel, denk aan bessen. 
Dan gaan we over naar de manden.

Plaiting is een techniek waarbij je gebruik maakt van stroken. Dat kan vanalles zijn, als het maar plat is en op een band lijkt. Door deze banden of stroken te vlechten kun je manden of containers maken van bijv. bast, lisdodde, biezen, rotan en meer.
Het begin is bij alle vormen hetzelfde, maar dan kun je kiezen uit een platte bodem (zodat je mand kan staan), een spitse bodem (mooi voor tassen) of een smalle bodem (voor bijv. een etuis).
Wij beginnen dit weekend met het (deels) oogsten van de materialen en deze voor te bereiden. Daarna leer ik je de techniek en kies je zelf met welk materiaal je welk model mand maakt. Er zal tijd zijn voor 2-3 mandjes of containers.

Coiling
Deze techniek zie je over -bijna- de hele wereld terug. Het is een zeer universele techniek omdat je er ongelooflijk veel verschillende materialen voor kunt gebruiken, als het maar lang en soepel is.
Coiling wordt ook wel spiraalbinden genoemd omdat je eigenlijk een soort spiraal, of slakkenhuis, met steken in elkaar naait of bindt. Door je mand tijdens het binden te vormen kun je de meest bizarre vormen maken. Zo zijn er gecoilde manden van vrijwel plat tot flesvormig, klein tot zo groot dat je er zelf in kan staan. Er zijn zelfs bindtechnieken die met bepaalde materialen waterdicht zijn!
Ook dit weekend beginnen wij weer bij de materialen die we (deels) zelf oogsten en voorbereiden. Je maakt een els van bot. Je leert de techniek en begint met de basis steek (de 'spiral stitch'). Gaandeweg leer je om je mand te vormen (naar buiten of juist naar binnen) en andere (sier)steken. Je kiest daarbij zelf met welk materiaal je wilt werken.
We sluiten af met het eventueel versieren van je mand(en), het maken van een deksel of je maakt gewoon nog een 2de mand van ander materiaal!

Voor mensen die al kunnen coilen, is er de mogelijkheid om andere steken te leren of een mand te maken van dennennaalden (dat vraagt iets meer geduld dan manden van grover materiaal).

Twining (Soft Fiber Baskets)
Ook 'twining' is een techniek die je op allerlei plekken op de wereld terug ziet komen en waarvoor ook weer veel verschillende materialen gebruikt kunnen worden. Wij richten ons tijdens dit weekend op de 'soft fiber baskets' binnen deze techniek. Dat wil zeggen, wij werken met soepel materiaal. Het is een techniek die je veel ziet onder Native Americans. Zelf heb ik de basis van deze techiek geleerd van Gelsey Malferrari (Colorado).
Om deze, wat ingewikkeldere techniek, te leren beginnen wij met een mand die we van (jute)touw maken. Daardoor heb je de mogelijk de techniek goed in de vingers te krijgen zonder meteen verstrikt te raken in allerlei losse vezels. Daarbij leer je ook om patronen en figuren (zowel in kleur als in structuur) in je mand te twijnen. Door het soepele materiaal leent deze techniek zich ook prima om (schouder)tassen te maken.
Wie het wil kan daarna een mand maken met dezelfde techniek maar dan met natuurlijke vezels (b.v. lindebast of brandnetelvezels). Of je kiest ervoor om een tweede mand of nog een deksel van jutetouw te maken.
Als er tijd is, laat ik een borduurtechniek zien waarmee je ook achteraf nog je gemaakte mand nog kan versieren met patronen en figuren.

Na afloop van elk weekend ga je uiteraard naar huis met de manden je die gemaakt hebt, en de kennis om er meer te maken. Je leert bij elke techniek welke materialen er voor geschikt zijn, hoe, waar en wanneer je die kunt oogsten en voorbereiden en wat de versiermogelijkheden zijn. Uiteindelijk heb je de 3 technieken geleerd die wereldwijd gebruikt worden.

Uitbreiding / Packbasket
Deze reeks cursussen is op verzoek uit te breiden met onze cursus Packbasket. Mocht je je voor deze meteen mee inschrijven, ontvang je € 25,- korting op de cursusprijs van de Packbasket.

Voor meer foto's van de 3 technieken kun je kijken op de losse cursuspagina's:
- plaiting
- coiling
- twining


(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

Onderwerpen:

 • plaiting (3 verschillende manieren en materialen)
 • coiling (verschillende steken en materialen)
 • twining (verschillende steken en materialen)
 • bastcontainers
 • materialen verzamelen en voorbereiden
 • wat kan wel en niet bij elk van de 3 techniekn
 • wisselwerking van materiaal, vorm, techniek en mogelijkheden
 • versieringen en (traditionele) patronen maken binnen alle 3 technieken
 • werken met verschillende soorten bast (o.a. wilg, linde, els, es, esdoorn)
 • werken met verschillende soorten vezels en naalden (o.a. brandnetel, dennennaalden)
 • werken met verschillende andere planten (o.a. pijpestrootje, lisdodde, biezen, pitrus, maïs)
 • werken met wortels
 • het maken van een deksel met rand

Data:

Serie van 3 weekenden:
 • 11 mei 2018 tot 13 mei 2018 - plaiting & bastcontainers
 • 1 juni 2018 tot 3 juni 2018 - coiling
 • 22 juni 2018 tot 24 juni 2018 - twining

Duur: 3 lange weekenden (vrijdag 20:00u - zondag ± 16:00u)
Aantal deelnemers:
minimaal 6 / maximaal 12
Voorkennis: niet nodig, wel graag een portie geduld ;-)
Eten:
deze cursus is zelfverzorgend
Locatie:
Nederland (exacte lokatie nog in ontwikkeling)
Prijs: €  595,= voor de serie van 3 (incl. BTW)
plus €  45,= materiaalkosten (eenmalig voor alle 3 weekenden)

Inclusief alle materialen, koffie / thee en kamperen op locatie.
Exclusief eten en eventuele overnachting binnen (dit is afhankelijk van de lokatie die nog in ontwikkeling is).

Aanmelden