Twining (soft fiber baskets)

Nieuwe cursus van EXTRA vanaf 2018.

Twining is een techniek die je op allerlei plekken op de wereld terug ziet komen en waarvoor ook weer veel verschillende materialen gebruikt kunnen worden. Wij richten ons tijdens dit weekend op de 'soft fiber baskets' binnen deze techniek. Dat wil zeggen, wij werken met soepel materiaal. Het is een techniek die je veel ziet onder Native Americans. Zelf heb ik de basis van deze techiek geleerd van Gelsey Malferrari (Colorado).

Om deze, wat ingewikkelder techniek te leren, beginnen wij met een mand die we van (jute)touw maken. Daardoor heb je de mogelijkheid de techniek goed in de vingers te krijgen zonder meteen verstrikt te raken in allerlei losse vezels. Daarbij leer je ook om patronen en figuren (zowel in kleur als structuur) in je mand te twijnen. Door het soepele materiaal leent deze techniek zich ook prima om (schouder)tassen te maken.

Wie dat wil kan daarna een mand maken met dezelfde techniek maar dan met natuurlijke vezels (bijv. lindebast of brandnetelvezels). Of je kiest ervoor om een tweede mand of een deksel van jutetouw te maken.
Als er tijd is, laat ik een borduurtechniek zien waarmee je ook achteraf je gemaakte mand nog kunt versieren met patronen en figuren. 

Na afloop ga je uiteraard naar huis met de mand(en) je die gemaakt hebt, maar ook de kennis om er meer te maken. Je hebt geleerd welke materialen er voor geschikt zijn, hoe, waar en wanneer je die kunt oogsten en voorbereiden en wat de versiermogelijkheden zijn.

Deze cursus is onderdeel van de reeks 'Manden & Containers (de 3 wereldtechnieken)' maar kan ook als los weekend geboekt worden. Je betaald daarbij in verhouding wel iets meer dan wanneer je de deelneemt aan de hele reeks.
 


(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

Onderwerpen:

  • twining (verschillende steken en maiterialen)
  • materialen verzamelen en voorbereiden
  • versieringen en (traditionele) patronen en figuren
  • werken met verschillende soorten vezels en plantenmateriaal (o.a. jute, brandnetel, lindebast, maïs)
  • het maken van een deksel met rand

Data:

Twining:
  • 22 juni 2018 tot 24 juni 2018

Duur: Lang weekenden (vrijdag 20:00u - zondag ± 16:00u)
Aantal deelnemers:
minimaal 6 / maximaal 12
Voorkennis: niet nodig, wel graag een portie geduld ;-)
Eten:
deze cursus is zelfverzorgend
Locatie:
Nederland (exacte lokatie nog in ontwikkeling)
Prijs: €  225,= (incl. BTW)
plus €  15,= materiaalkosten

Inclusief alle materialen, koffie / thee en kamperen op locatie.
Exclusief eten en eventuele overnachting binnen (dit is afhankelijk van de lokatie die nog in ontwikkeling is).

Aanmelden