Track & Sign opleiding (diersporen)

- Opleiding van EXTRA in samenwerking met Aaldrik Pot -

Diersporen (‘track & sign’) is een pijler van bushcraft. Altijd en overal kun je sporen vinden van dieren als je buiten bent. Je omgeving zit vol met sporen en elk vertelt zijn eigen verhaal. Het logo van EXTRA is zo'n verhaal. Wij nemen je graag mee in de fascinerende wereld van diersporen!

- 6 (2 x 3) korte weekenden (avond theorie, volgende dag excursie) -

De opleiding bestaat uit 6 korte weekenden met telkens een lezing in de avond en de volgende dag een excursie. De eerste 3 weekenden richten wij ons volledig op 'tracks' (prenten). De volgende 3 weekenden gaan over 'sign' (alle andere sporen). Tijdens de lezingen krijg je aan de hand van duidelijke foto’s veel uitleg. De volgende dag gaan we het veld in om in de praktijk verder te leren. Ook hier weer krijg je ter plekke uitleg over de gevonden diersporen. Deze veldexcursies doen wij bewust in verschillende terreinen, van cultuurlandschap, oude bossen op de Veluwe, tot een water- en moerasgebied. Wij leiden je daar graag rond. Los daarvan word je zelf ook aan het werk gezet tussen de weekenden in!
Wij leren je prenten van verschillende dierfamilies herkennen zoals hoefdieren, hondachtigen, marters, knaagdieren, enz. Niet alleen de opbouw van hun prenten, maar ook de verschillen tussen voor- en achterpoot en hun manieren van lopen. Verder krijg je uitleg over al die andere sporen (‘sign’) die buiten te vinden zijn zoals wissels, nesten, legers, vraat, etensresten, enzovoorts. Ook hier weer ondersteund met veel foto’s, maar ook zelf verzamelde sporen.

De CyberTracker (CT) methode kent geen workshops, alleen maar 'evaluations' (een soort toets van je kennis). Dit is dan ook geen officiële CT-cursus, maar we geven wel les volgens deze methode.
In 2012 kwam ik in contact met de CT-methode in Engeland en ik heb de methode meteen overgehaald naar Nederland.  Bij de evaluation in 2014 heb ik een 'Specialist' certificaat gehaald en in de afgelopen jaren deelgenomen aan 'evals' in Duitsland, Spanje en de VS (Colorado). Ondertussen is mijn opleiding om zelf 'evaluator' te worden begonnen. Ook Aaldrik heeft meerdere keren met een ‘ct eval’ meegedaan en daar een level III score gehaald.

Wij zijn ervan overtuigd dat je na deze cursus anders om je heen gaat kijken en meer zult gaan zien, zelfs in je eigen tuin gaat er een wereld voor je open!
Je kunt deelnemen omdat je meer wilt weten over diersporen, of omdat je wilt meedoen aan een CyberTracker evaluation en je op deze manier goed wilt voorbereiden.

(Het is ook mogelijk om deze cursus aan grotere groepen te geven (IVN, KNNV, WBE, enz.), maar ook een losse lezing en een excursie behoren tot de mogelijkheden. Geen enkel probleem, daar hebben wij veel ervaring mee. Bij interesse graag een email sturen aan info@extrasurvival.nl.)

"Wat ik heel sterk vond aan de excursies: de manier waarop jullie cursisten laten leren: door alle opties af te strepen en niet meteen te roepen wat het is. Behalve dat je daar veel van leert, dwingt het je ook om anders te kijken, beter te kijken, niet meteen een oordeel te hebben. Een onderzoekende houding. In het onderwijs is het op dit moment een hype, maar zoals jullie het invullen klopt het.
Wat ik daarbij heel erg mooi vond, is het beroep dat jullie doen op de verbeelding, door steeds te vragen: wat is hier gebeurd. En dat je zelf laat zien wat 'goed kijken' is. Wij liepen er wat dat betreft maar wat slordig de kantjes bij af. Of eigenlijk: we kijken niet. Misschien zijn we wel te veel bezig met de volgende bocht in het pad, in plaats van de bodem op de vierkante meter onder onze voeten.
In die zin is diersporen zoeken veel meer dan dat.....
Marlijn, T&S opleiding 'Groningen'


(De fotogallery is het mooist op een groot scherm te bekijken)

 

Inhoud van de opleiding:

 • Introductie ‘CyberTracker’ methode
 • Middelen en materialen
 • Vastleggen van gevonden sporen
 • Morfologie (opbouw) van prenten
 • Prenten van verschillende dierfamilies, hun kenmerken
 • Herkennen van voor- en achterpoot
 • Manieren van lopen
 • ‘Sign’ (overige sporen) zoals nesten, vraat, veegsporen, enz.
 • Veldexcursies in verschillende landschappen (cultuurlandschap, Veluws bosgebied, rivier / moeraslandschap)

Data:

Track & Sign opleiding 2017 - 2018
 • 28 oktober 2017 tot 29 oktober 2017 - 1ste weekend (tracks)
 • 25 november 2017 tot 26 november 2017 - 2de weekend (tracks)
 • 9 december 2017 tot 10 december 2017 - 3de weekend (tracks)
 • 17 februari 2018 tot 18 februari 2018 - 4de weekend (sign)
 • 3 maart 2018 tot 4 maart 2018 - 5de weekend (sign)
 • 7 april 2018 tot 8 april 2018 - 6de weekend (sign)

Duur: 6 korte weekenden (zaterdag avond 19:30 t/m zondag namiddag)
Aantal deelnemers:
minimaal 6 - maximaal 12
Locatie: volgt
Prijs: 
€ 645,= (incl. BTW) voor de hele Track & Sign opleiding van 6 weekenden. Betalen in termijnen is uiteraard mogelijk!

Je kunt de twee delen ook los van elkaar volgen:
€ 375,= (incl. BTW) voor het deel 'Tracks' van 3 weekenden
€ 375,= (incl. BTW) voor het deel 'Sign' van 3 weekenden

Alle prijzen inclusief alle lessen, excursies, binnenlokatie lezingen. Exclusief overnachting en eten. 
Aanmelden