Eten

MENUKAART

Het grootste deel van ons aanbod zelfverzorgend, dat geldt in ieder geval voor alle weekenden. De Bushcraft Jaaropleidingen zijn deels verzorgd n.a.v. het programma. Je krijgt hier na je aanmelding meer info over.

Op deze pagina een aantal ideeën en mogelijkheden wat je zoal zou kunnen meenemen om je eigen maaltje te bereiden.
Veel tips komen van deelnemers zelf, heb je een goede/leuke (lekkere!) aanvulling, laat het weten!
BW = Buitensportwinkel
SM = Supermarkt

===ONTBIJT & LUNCH===
Voor beleg kun je natuurlijk een pot-uit-de-kast meenemen. Als je dat onhandig of te zwaar vindt, zijn er tubes te koop in BW die je zelf kunt vullen met beleg naar keuze.

In de SM zijn o.a. bakjes smeerkaas en leverworst te koop in allerlei smaken. In hotels en (bedrijfs)restaurants zijn kleine kuipjes te vinden met zowel zoet als hartig beleg.
Misschien ken je iemand die beroepsmilitair is, de rantsoenen zijn er tegenwoordig in allerlei soorten en maten.

Er zijn allerlei voorraadpotjes te koop (BW), maar met een beetje fantasie kun je die ook zelf maken door geschikte bakjes opnieuw te gebruiken (leeg kuipje smeerkaas, weer vullen met pindakaas enz.). Handigst zijn uiteraard potjes met een schroefdeksel, dan weet je zeker dat het beleg er pas uitkomt als jij dat wilt...

Hartkeks
Erg bekend zijn deze 'kaakjes' die je in BW kunt kopen in wit-, vruchten en volkoren.
Knäckebröd, Finse Ronde
Voordeel van dit 'droge brood' is dat ze nauwelijks iets wegen, terwijl de voedingswaarde prima is.
Nadeel kan zijn dat het in je rugzak gruis wordt, maar brood is nog lastiger mee te nemen en dat droogt vrij snel uit.
"Als beleg heb ik genoeg aan wat (thuis) hardgekookte eieren en een stuk droge worst. Energievoer." Willem-Amsterdam

Muesli/Cruesli/Havermout/Melkpoeder
Melkpoeder is gewoon te koop (SM). Handig, want je kunt het droog meenemen en dan ter plekke aanmaken met water.
Het merk heet ELK (oranje doos) er zitten 4 zakjes in voor elk(...) een halve liter.
Uiteraard is dit uit te breiden met noten, fruit, rozijnen enz.
Het melkpoeder kun je thuis mengen met cacaopoeder om zo je warme choc te maken, lekker in de koude maanden!
Daarnaast geeft het extra smaak aan je muesli.
Met melkpoeder en bloem kun je ook bijv. eigen brood en pannekoeken bakken.

Roggebrood/Zuurdesembrood
Niet echt lichtgewicht, maar het zorgt zeker voor een stevige broodmaaltijd.
Italiaanse bol
"Je kunt de vulling eruit eten en dan het holle brood vullen met beleg, bijv. gesmolten fonduekaas.
Een tube mosterd en/of ketchup meenemen is een aanrader voor extra smaak". Tessa-Apeldoorn

Oplossoep/bouillon
Lekker bij een lunch. "Je kunt soms ook bijv. een tomatensoep gebruiken als saus bij je macaroni of rijst,
door het met veel minder water aan te maken, of na het afgieten er door te roeren"
Erika-Leeuwarden

Noodles
Heel eenvoudige lunch: heet water toevoegen, even laten staan. Er zijn veel soorten en ze zijn erg goedkoop
(SM, Chinese toko's). Soms zitten er zakjes olie bij in, daar kun je weer mee bakken.

===TUSSENDOOR===
Altijd handig om tijdens een korte stop even wat te kunnen snacken!

Fruit en gedroogd fruit
Houd rekening met het seizoen en hoe en waar je het inpakt. Een banaan is zo tot moes gedrukt! Gedroogd fruit is ook zelf te maken (schijfjes drogen in de zon/op de kachel/in de oven). Denk verder aan Tutti Frutti, rozijnen, krenten, pruimen, bananenschijfjes, (markt, SM) enz.
Noten
Spreekt voor zich, jammergenoeg wel vaak duur. Misschien kun je ze zelf verzamelen (tamme kastanjes, hazelnoten, beukenoten). Maak je eigen mengsel met gedroogde vruchten, bessen, enz.
Sultana's/Evergreens/enz
Te koop in allerlei winkels (SM, natuurvoeding). Zogenaamde 'energiebars' (BW) zijn lekker, maar duur. Die kun je trouwens ook zelf maken door gedroogd fruit en noten te malen en dan tussen blaadjes ouwel (SM) te leggen en dat in repen snijden.
Gedroogde worst
Te koop in allerlei soorten en smaken (slager, SM).
Chocola
Altijd goed voor een dosis snelle energie. Chocoladerepen zelf, maar ook de eindeloze rij mogelijkheden zoals Marsen, enz. enz.

===WARM===
De rij van kant en klare maaltijden wordt steeds uitgebreider. Vaak hoef je ze alleen nog maar op te warmen.
Complete gedroogde maaltijden kun je ook kopen bij de diverse BW's.
Probeer eerst eens uit of ze echt wel "voor 2 a 3 personen" zijn, vaak kun je in je eentje met gemak zo'n hele zak op, zeker als je de hele dag buiten bent!!! Daarnaast zijn ze (vrij) duur.
Voor extra smaak kun je ketchup/mosterd meenemen en/of kruiden/gedroogde uitjes. Bouillonblokjes zijn ook erg practisch.
Het kokertje van een filmrolletje kun je vullen met een zout/kruidenmengsel. Er zijn zelfs strooideksels te koop die op zo'n kokertje passen (BW). Je kunt ook lege kruidenpotjes vullen met je eigen keus. Sommige zijn plat en goed bij te vullen (Silvo-SM).
Om te bakken is (olijf)olie het handigst. Zoek een flesje of flacon om zo een kleine hoeveelheid mee te kunnen nemen.

Stamppot (droog-kant en klaar)
"Er is niks mis met een stamppot uit de supermarkt, goedkoop, ruim voldoende en heel simpel te maken.
Als je de goede kiest hoef je alleen maar water te koken. Eventueel worst of kaas erbij, klaar!" Michelle-Eindhoven
Tortilla's
"Tortilla opwarmen in een koekenpan en dan vullen met kaas en/of spek, paprika, ui enz." Patrick-Utrecht
Couscous
"Ideaal: water koken, couscous erin, van het vuur en laten wellen. Het kan nooit aanbranden."

Rijst
" Rijstbuiltjes zijn handig, je kunt ze laten uitlekken door ze even aan een tak te hangen" Tessa-Apeldoorn
"Ik kook de rijst samen met een (kruiden)bouillonblokje en voeg er wat gedroogde nasikruiden aan toe, soms kook ik een ei
mee en strooi er wat zoute pinda's overheen" Gert-Amersfoort
Pasta
"Macaroni, blikje vis en een tomaat, klaar." Ton-Zwolle
"Als groente een stuk paprika, een halve komkommer en verder een paar champignons en wat geraspte oude kaas" Miranda-Zeist