Kalahari Bushmen Expeditie (Namibië)

- In samenwerking met Werner Pfeifer en Bushculture -

Overal op de wereld leven nog jager/verzamelaars volken. Een hele bekende zijn de bosjesmannen in Namibie.
Wij zijn enorm blij dat we de kans hebben om met deze mensen op stap te gaan. Onze Bosjesman gidsen zijn nog grootgebracht als jager/verzamelaar! Hun kennis van overleven in een droog gebied is enorm en hun niveau van spoorzoeken is ongekend.

Namibie is een ongelooflijk groot land met enorm veel variatie. Wij hebben een reis samengesteld waarbij je veel te zien krijgt:
Na aankomst in Windhoek reizen we door naar het Erongo gebergte, een miljoenen jaar oud vulkanisch landschap, enorme ronde rotsblokken liggen op elkaar gestapeld. Daartussen slaan wij ons basiskamp op. Je went aan de hitte en we gaan zelf op zoek naar rotstekeningen die daar ooit door Bosjesmannen zijn gemaakt.
Afrika en groot wild horen bij elkaar, daarom hoort een bezoek aan een wildpark erbij. Wij zullen het Kaudom nationaal park in het noordoosten bezoeken. Allerlei soorten antilopes, olifanten, buffels, grote katachtigen, je kunt ze allemaal tegenkomen. Een unieke kans om ze in levende lijve en echt in het wild te zien!
Uiteraard brengen we veel tijd door in het dorp van de Bosjesmannen zelf. Je maakt hun cultuur van dichtbij mee, gaat zelf gereedschap (pijl en boog, touw, een mes) of sieraden maken. Je gaat met jagers mee en overnacht ergens in de wildernis van de Kalahari, zoals zij het al duizenden jaren hebben gedaan. Jagers nemen je letterlijk mee, waarbij je al spoorzoekend uiteindelijk een echte jacht op antilopes of springhaas kunt meemaken!

Ook het idee achter deze opzet vinden wij mooi om te ondersteunen: de Bosjesmannen gaan geld verdienen met hun eigen cultuur. Zo snijdt het mes aan 2 kanten. Gebeurt er niets dan is over 50 jaar alle kennis volledig verdwenen. En waar zijn ze dan? Nu kunnen we meehelpen aan hun toekomst.
Wij werken daarbij samen met Werner Pfeiffer van Bushculture. Hij is Duits-Namibiër en weet enorm veel over Nambië en de Bosjesmannen.

Het is absoluut een onvergetelijke en unieke ervaring om bij deze vakmannen- en vrouwen in de leer te gaan, om voor even deel uit te kunnen maken van hun jager-verzamelaars cultuur.
Sommige van hulle praat Afrikaans. Dit is een voordeel voor ons!

Uiteraard gaan we met de Bosjesmannen zelf op stap: sporen zoeken, jagen, planten verzamelen, pijl en boog maken, enz.
100% Bushcraft!!!
Daarnaast verplaatsen we een aantal keren naar diverse gebieden in het uitgestrekte land, van droog tot en met echte woestijn!

  • bezoek aan de Erongo Mountains (oud vulkanisch landschap) waar o.a. rotstekeningen te vinden zijn
  • bezoek aan Etosha Nationaal Park waar 4 van 'the big five' te zien zijn (leeuw, neushoorn, olifant en luipard) naast antilopes, jakhals, hyenas en meer
  • verblijf bij de Bosjesmannen in //Xa/oba, het Living Hunters Museum in het NO van Namibie. Zij mogen nog traditioneel jagen.
  • zij leren je zelf sieraden en gebruiksvoorwerpen maken zoals pijl & boog, speer, mes, graafstok
  • kennismaking met de cultuur van de Bosjesmannen
  • je krijgt de kans om met een aantal jagers op stap te gaan inclusief een overnachting in de wildernis
  • je gaat met een jager mee op jacht, waarbij je sporen gaat zoeken, lezen en volgen. Wie weet maak je een succesvolle jacht mee (met gifpijlen, speer, of een lange haak voor springhaas)
  • bezoek aan het Waterberg Plateau (neushoorn, bavianen, kaapse gier, jakhals, stekelvarken, enz.)

Open hier de uitgebreide brochure van deze reis.

Data:

2022:
Places available
  • 3 januari 2021 - exacte data nog niet bekend

Duur: 14 dagen (excl. vlucht)
Aantal deelnemers: Minimaal 6 - Maximaal 8
Voorkennis: niet nodig.
Eten: geheel verzorgd.

Locatie: Namibië - Kalahari
Prijs: richtprijs 1995,= Gezien de inflatie in Namibië en de schommelende wisselkoers, kan het zijn dat wij tzt genoodzaakt zijn de prijs aan te passen. Je krijgt daar uiteraard op tijd bericht over (zie verder 'de kleine letters' w.b. Namibië in de voorwaarden).
Inclusief alle vervoer en maaltijden in Namibië. Exclusief internationale vlucht en snacks tijdens de reisdagen in Nambië.

Aanmelden