Track & Sign: Harz (diersporen in de Winter)

In deze cursus nemen we je mee in de bizar boeiende sporenwereld. We gaan daarvoor naar de Harz. Daar is de kans op sneeuw veel groter dan bij ons en juist die sneeuw geeft je de kans om hele verhalen te lezen. Af en toe zullen wij een gevonden spoor ook een eindje volgen.

Een ander voordeel van de Harz is dat er veel wild zit en ook soorten die bij ons niet voorkomen: naast wild zwijn, edelhert, damhert, vos, boommarter, ook wilde kat, wasbeer, wasbeerhond en zelfs lynx! Maar ook interessante vogels zoals dwerguil, oeraluil, raaf en notenkraker. Tijdens de cursus gaan we op zoek naar deze dieren, maar vooral naar de sporen die ze achterlaten.

We leren je prenten van de verschillende soorten te herkennen, maar ook in welke gang ze het landschap doorkruisten. En er zijn natuurlijk allerlei andere spoortypen te vinden zoals uitwerpselen, schuurbomen, vraatsporen, wissels en nog veel meer. Uiteindelijk leer je door het kijken naar sporen in de sneeuw ontzettend veel over het gedrag van dieren.
Door goed te kijken en onderzoeken, krijg je een steeds duidelijker beeld van wat het dier- wanneer heeft gedaan. Met een beetje fantasie word JIJ het dier dat je waarvan je de sporen hebt gevonden. 'Visual thinking' noemen de Amerikanen dat.

Deze vierdaagse cursus organiseren we in samenwerking met Aaldrik Pot en Nicolette Branderhorst van NatuurSpoor. Zij hebben veel ervaring met het zoeken en vinden van diersporen in de sneeuw en komen regelmatig in de Harz.
We werken tijdens de hele cursus volgens de CyberTracker-methode. Tijdens de dagen maken we korte en lange tochten waarbij we regelmatig stil staan om sporen te bekijken. Ook gaan we zo nu en dan een spoor trailen: volgen en het verhaal lezen. ’s Avonds nemen we bij een snorrende houtkachel de gevonden sporen nog eens door of is er een lezing.

De Harz is een middengebergte in hartje Duitsland.  De hoogste berg is de Brocken (1132 m). In het nationaal park worden naaldbossen afgewisseld met meer natuurlijke beukenbossen, veel beken en hoogvenen.
Als groep overnachten we in een gezellige mijnwerkershut met 2 slaapzalen met elk 10 ‘bunkbeds’ (gekoppelde stapelbedden), een kleine keuken en een grote houtkachel.
Voor deze cursus is een goede wandelconditie vereist. De hele dag door de sneeuw ploegen is zwaarder dan je denkt… Voorkennis is niet nodig, maar als je al kennis hebt van diersporen, is dat absoluut een pre. Bijvoorbeeld onze Track & Sign opleiding.
De kans op sneeuw is in de Harz redelijk groot, maar er is nooit een 100% garantie. Als er geen of te weining sneeuw ligt passen wij het programma daarop aan. Trailen kan ook in een bos zonder sneeuw, dus dat blijven we als onderdeel zeker behandelen.
Uitgebreide info volgt na aanmelding.
 

EXTRA info

Duur: Midweek (donderdag 14:00u - zondag ± 12:00u)
Aantal deelnemers: min 8 - max 12 (deze keer max. 8 ivm Corona maatregelen)
Voorkennis: niet nodig
Eten: volledig verzorgd
Overnachting: authentieke mijnwerkshut met stapelbedden
Locatie: Harz (Midden Duitsland)
Inclusief: alle maaltijden, afsluiting in een café en overnachting in een blokhut
Exclusief: reis van en naar de Harz

Prijs

€ 425,= (incl. BTW) 

Aanbetaling: 

€ 95,=

Data

Op dit moment niet ingepland. Heb je interesse? Vul dan alsnog het aanmeldformulier in, dan houden wij je op de hoogte.

Book now

Aanbod samenvatting

  • diverse soorten diersporen in de sneeuw leren herkennen
  • diersporen zoeken, vinden en benoemen
  • een gevonden spoor volgen en ‘uitlezen’
  • manieren van lopen herkennen: stap, draf, galop enz
  • morfologie van prenten: opbouw van een prent
  • onderscheid kunnen maken tussen voor- en achterpoten
  • diergedrag herkennen en 'lezen'
  • fotopresentaties en uitleg over oa de dieren die in het gebied voorkomen

 

Instructeurs

Gastdocent

De natuurlijke wereld is voor mij een dagelijkse bron van

Instructeur

Als klein jongetje wilde ik vroeger Indiaan worden, klaar!