Track & Sign: Manieren van lopen (NIEUW)

Een vos loopt graag in een draf en een ree in een stap. Maar uiteraard niet altijd en ook niet overal. Hoe herken ik al die prenten voor mij in het zand? Wie heeft hier- en in welk tempo gelopen?

Deze special is nieuw in ons programma. Je leert op deze dagcursus in het veld de 4 belangrijkste manieren van lopen herkennen en begrijpen: stap, draf, sprongengalop en galop.
Maar wat maakt een stap, een stap? En hoe zie je het verschil met een draf?   

Manieren van lopen zijn erg handig om te kunnen lezen. Om meerdere redenen. Ze kunnen je helpen om een gevonden spoor aan een dier te linken; als je een draf kunt herkennen, kan dat je helpen om je puzzel van mogelijke vos prenten makkelijker op te lossen, zoals in het voorbeeld hierboven. Dat is één.
Daarnaast verteld een manier van lopen je van alles over het dier zelf en hoe hij het landschap gebruikt. Heuvel op in een stap, eraf in een sprongengalop. Losse prenten worden verhalen.
Verder kan deze kennis je helpen om bijvoorbeeld het verschil tussen een wild zwijn en een edelhert af te lezen, door ook weer naar de manier van lopen te kijken. Een hert maakt in een stap veel grotere passen dan een wild zwijn. Ook tijdens het trailen (het volgen van een spoor) is het kunnen lezen van de manier van lopen niet alleen handig, maar ook heel nuttig; is het dier nu harder gaan lopen omdat jij dichtbij bent gekomen?
En, niet te vergeten: het is allemaal ook nog eens erg leuk om dit soort verhalen te kunnen lezen!

We hebben in Nederland geluk met allerlei grote zandvlaktes. Die zijn ideaal om een spoor over een grotere afstand te lezen en te volgen, dus daar gaan we heen voor deze special.
We zoeken er naar een serie prenten. Welk dier heeft hier gelopen? Wat zijn de voor- en achtervoeten? Het is heel belangrijk om uit een serie prenten die voor- en achtervoeten te vissen. Als je die herkent, ga je veel beter snappen hoe het dier liep.
En mogelijk: waarom op deze manier? Stukje voor stukje leer ik je de gevonden puzzel op te lossen, zodat je aan het eind kunt zeggen: “hier liep een wild zwijn, in een sprongengalop”.

Na deze dag heb je een goed idee en inzicht in hoe dieren lopen. Je kunt de stap, draf, sprongengalop en galop herkennen. Uit die chaos van prenten in het zand voor je, kun jij nu de verhalen lezen.
 

EXTRA info

Duur: 1 dag ( ± 10:00u - ± 16:00u)
Aantal deelnemers: min 6 - max 12
Voorkennis: niet nodig
Locatie: Midden Nederland
Exclusief: reis naar excursie gebied, eten en eventuele overnachting

 

Prijs

€ 60,= 
(incl. BTW)

Data

Startdatum Einddatum
n.v.t Book now

Aanbod samenvatting

  • Een gevonden prent op naam brengen
  • Voor- en achtervoeten leren onderscheiden
  • Vier manieren van lopen herkennen:
  • Stap, draf, sprongengalop en galop
  • Onderlinge verschillen tussen deze vier
  • Dier gedrag aflezen
  • Stap voor stap puzzels oplossen
  • Verhalen lezen

Instructeurs

Instructeur

Als klein jongetje wilde ik vroeger Indiaan worden, klaar!