Aaldrik Pot
Aaldrik Pot
De natuurlijke wereld is voor mij een dagelijkse bron van plezier. Al vanaf jongs af aan ben ik het liefste buiten en kijk ik vooral uit naar dieren met een vacht of veren. Ik ben opgegroeid aan de kust van Groningen en heb daardoor een stevige band met de zilte natuur gekregen. Later raakte ik erg onder de indruk van ruige berglandschappen. Tegenwoordig ben ik vooral veel in bosrijke streken te vinden.
Na mijn studies natuurbeheer & milieucommunicatie werkte ik onder meer bij de Stichting het Groninger Landschap en in de journalistiek. Nog steeds schrijf ik graag voor allerlei media over natuur. In het dagelijks leven werk ik bij Staatsbosbeheer. De afgelopen tien jaar als boswachter in de Kop van Drenthe en nu tijdelijk aan projecten als de terugkeer van grote natuurlijke grazers in Drenthe. Zo’n twintig jaar geleden raakte ik in de ban van het zoeken naar diersporen.
Op een reis in Oost- Polen wees een gids me de sporen van een wolf, das en edelhert en dat op nog geen tien vierkante meter. Niet veel later ging ik als boswachter van Staatsbosbeheer eens mee met een dierspoorexcursie van Annemarie van Diepenbeek en zij wakkerde het vuurtje echt aan. Vanaf dat moment is het zoeken naar, interpreteren van en vertellen over diersporen niet meer weg te denk uit mijn dagelijkse leven.
Via René en Beke kwam ik twee jaar geleden in aanraking met CyberTracker. Oppervlakkig gezien lijkt CyberTracker niet meer dan een ‘examen’, maar achter de methode schuilt een filosofie die mij zeer aanspreekt. Het heeft mij, hoewel ik al meer dan vijftien jaar bezig was met diersporen, een enorme verdieping gebracht. Die filosofie en verdieping deel ik graag met anderen. Ook probeer ik de bruikbaarheid van diersporen in ecologisch onderzoek meer onder de aandacht te brengen bij biologen, ecologen en andere natuuronderzoekers.
Ik ben verslingerd geraakt aan het zoeken naar en interpreteren van diersporen. Ik haalde twee keer een Level III-certificaat bij een CyberTracker-evaluatie.
Zelf kijk ik onder meer intensief naar het voorkomen en de ecologie van das, vos, ree, otter en boommarter. Ook raaf en bosuil hebben mijn bijzondere interesse. Ik heb gemerkt dat het kunnen herkennen en interpreteren van sporen vooral bij de zoogdieren een onmisbare vaardigheid is geworden.
Samen met René en Beke organiseer en begeleid ik diverse dierspooraciviteiten van EXTRA, zoals de verdiepingscursus en het trailingsweekend in de sneeuwrijke Harz.
Ik vind het vooral ook leuk om mijn kennis te delen in de hoop dat andere mensen het op hun beurt weer verspreiden. Op www.natuurspoor.com doe ik regelmatig verslag van grote en kleine avonturen in binnen- en buitenland.