Hans Hoogeveen

Kano instructeur tijdens de Kano Expeditie Polen

Hallo, ik ben Hans Hoogeveen, woonachtig in Maasland een dorp dat onderdeel uitmaakt van het prachtige Midden Delfland ingeklemd tussen het Westland, Delft en Rotterdam. Een oase van rust in het verder zo drukke westen van ons land.  In het dagelijks leven ben ik werkzaam bij de Provincie Zuid-Holland als contractmanager bij het beheer van de provinciale infrastructuur.

Als kind had ik het geluk dat we in een nieuwbouwwijk woonden te midden van uitgestrekte rietvelden. Dagelijks struinde ik daar rond en raakte ik gebiologeerd door de wondere wereld van plantjes en dieren. Deze fascinatie is altijd gebleven en biologie was dan ook mijn favoriete vak op school. Na mijn middelbare schooltijd  ben ik politieagent geworden. Na 7 jaar te hebben gewerkt in de donkere kant van onze maatschappij had ik sterke behoefte aan rust, vrijheid, ruimte en natuur. Ik heb de overstap gemaakt naar de Provincie Zuid-Holland  en heb 4 jaar door de Biesbosch gezworven als muskusrattenvanger. In deze tijd heb ik heel veel geleerd over de nederlandse flora en fauna  en leerde ik nadrukkelijk te letten op diersporen. Mijn zorgen voor onze kwetsbare natuur hebben er toe geleid dat ik in de avonduren Milieukunde ben gaan studeren.

Mijn eerste kennismaking met de kanosport was zo’n 30 jaar geleden op het snelstromende water van de rivieren in Frankrijk. Ik heb me daar een aantal jaren bekwaamd in het wildwatervaren met een kajak. Enkele jaren later kwam ik tijdens  een strandwandeling met de hond in aanraking met een stel enthousiastelingen die aan het brandingvaren waren. Ze bleken afkomstig van de kanovereniging Natsec in Vlaardingen. Na wat leuke gesprekken heb ik me bij deze vereniging aangesloten en een aantal jaren met de kajak in de branding gespeeld. Toen ik vanuit de vereniging werd gevraagd deel te nemen in hun kanopoloteam werd dat mijn volgende passie in de kajak.

Met het verstrijken van de jaren werd het ook bij mij allemaal wat rustiger en een jaar of tien geleden heb ik definitief de overstap gemaakt naar het varen in de open kano . Technisch veel lastiger dan het varen in de kajak omdat je hier met een peddel met maar één peddelblad de kano bestuurt. Het was dus zaak om eerst zelf de techniek goed onder de knie te krijgen. Na het behalen van diverse vaardigheidsdiploma’s in deze discipline gaf de kanovereniging aan dat ze op zoek waren naar een instructeur voor deze mooie sport. Na een opleidingstraject van een jaar of drie heb ik mijn licentie als open kano instructeur bij het Watersportverbond behaald en sindsdien geef ik les in de open kano.

In 2008 stond ik op het punt om voor 3 maanden naar Canada te vertrekken voor een opleiding tot wildernisgids. Door omstandigheden kon dat toen niet doorgaan en heb ik als alternatief gekozen voor de basisopleiding bij Extra. Het jaar erna heb ik de cursus “overleven” in Schotland gevolgd en sinds die tijd trek ik jaarlijks twee weken solo de wildernis in om weer even helemaal op te laden.

In de waterrijke natuur van bijvoorbeeld Scandinavië is de open kano het ideale vervoermiddel om de mooiste gebieden te kunnen bereiken. Daar combineer ik mijn passie voor de wildernis met die voor de kanosport. Toen Beke en René mij vroegen de kano expeditie in Polen te begeleiden heb ik daar graag ja tegen gezegd. Polen heeft prachtige rivieren en elke expeditie ben ik weer verrast over de enorme faunarijkdom in dit land. Die is in mijn ogen uniek in Europa.